Известие

Collapse
No announcement yet.

Къде в София да ремонтирам климатика?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Къде в София да ремонтирам климатика?

Имам чувството, че съм я пускал тази тема вече, но пак да пробвам
    Четири лета ходя на "препоръчани" майстори във София и ефекта е все същият. Ако в началото държеше по 2 месеца преди да се изпразни системата, миналото лято и месец май не издържа. Сменяха ми пресостати, дехидратори, иглички и тръбички и на края все е четвъртит...
    Имам няколко познати, които имат наблюдение над модела и казват, че като се скапело, нямало оправия - глупости, казвам аз. От някъде изпуска и някой, трябва да намери от къде изпуска.
    Забравих само да допълня, че всичките пътища машината правише вакум на системата ми и казваше, че системата е ОК.
    Ако сте имали подобен проблем и ме насочите, къде да търся, или кой да го оправи, ще съм благодарен!

П.П. Бангията е 156/1.8/98
    156 1.8TS / 75 2.0TS

Вътре в купето имаш един разпределител с няколко О-пръстена. Виж дали там не е омаслено. Но как ще го видиш не знам. Трябва да разглобиш половината табло.
    Discover us on Facebook page - Maha LPS3000 DynoMachine

Comment

Аз миналото лято му обясних на колегата(в подобна тема) да търси там...
      Ако пропуска е наистина там,маслото се стича по маркуча за отвеждане на конденза и капе върху кормилната рейка.
      EXАlfa Romeo 156 1.8ТС 98г.+ кожа МОМО и капли тип ГTA
      Suzuki GSXF600 99г.
      Bravo 1.9 8V Multijet

Comment

Пробвахте ли с оцветител ? Попринцип няма начин да не покаже ,дори и да е вътре пропуска ,като се светне дренажа ,който излиза одвън, си личи ясно дали има няква следа от оцветител или не .

Има и още един вариант да се острани теча ,ама първо кажи за оцветителя
        156 sportvagon 1.9jtd

Comment

Да ползвам и аз темата.

Сега лятото при външна температура 30гр колко трябва да е температурата на въздужната струя в купето при изправен климатик ?
          Alfa Romeo 1.8 TS `98
          sigpic

Comment

Да, всеки път я пълнят с оцветител и след седмица се връщам да ме светнат, и нищо не откриват. На три различни места я водих (два в Люлин и един път на Златните) и явно са пишмани и не могат да я оправят, но всеки път ми сменяват нещо и ми казват "карай".
            Спомням си, че миналата година се стигна до вътрешното радиаторче, но понеже нямам инструмент, а и на 75-цата си сменях сам вентилатора в продължение на два дни, си мисля да не го чупя аз и за това питам, къде да я водят да я лекуват. Ако пак ще ми сменят нещо и ще издуха фреона, предпочитам нищо да не правя и да я напълня два пъти и толкоз
            156 1.8TS / 75 2.0TS

Comment

Първоначално публикувано от danchoti Покажи съобщение
              Да, всеки път я пълнят с оцветител и след седмица се връщам да ме светнат, и нищо не откриват. На три различни места я водих (два в Люлин и един път на Златните) и явно са пишмани и не могат да я оправят, но всеки път ми сменяват нещо и ми казват "карай".
              Спомням си, че миналата година се стигна до вътрешното радиаторче, но понеже нямам инструмент, а и на 75-цата си сменях сам вентилатора в продължение на два дни, си мисля да не го чупя аз и за това питам, къде да я водят да я лекуват. Ако пак ще ми сменят нещо и ще издуха фреона, предпочитам нищо да не правя и да я напълня два пъти и толкоз
              Пуснах ти Л.С., за да не правя реклама ...
              sigpic

Comment

Може би го оправих...
                Ще обясня на кратко, ако мога да бъда полезен на някой друг.

Маркуча за високото налягане и алуминиевата тръбичка (продължението му ) се държи в долният и край от една скоба която има гумен маншон, който е дълъг около 4 см. и обикаля цялата тъба. Микро пукнатината е била именно там и понеже системата се изпразва за 2-3 месеца и теча е бил слаб, за това тонера не се е показвал извън гуменото маншонче, като естествено никой до сега не си е играл да го сваля и да гледа отдолу, защото се предполага, че цветния метал няма да корозира, но влизайки влагата там тя се задържа за по-дълго време и му разказва играта с времето.

Надявам се да нямам други дупки.
                Времето ще покаже!

П.П. Додо, Людмил е безценен - благодаря пак!
                156 1.8TS / 75 2.0TS

Comment

колега Додо,би ли ми пуснал адреса и тел. за контакт за човека ,който поправя климатика на 156!

Comment

Първоначално публикувано от svetlastf Покажи съобщение
                    Да ползвам и аз темата.

Сега лятото при външна температура 30гр колко трябва да е температурата на въздужната струя в купето при изправен климатик ?
                    Според мен делтата не трябва да е по-малка от 6 градуса, т.е. макс 26 градуса.
                    Alfa Romeo 2.4 jtd 136к.с. 2000г.
                    Стъпва по паважа с 15 цола джанти, като манекенка с 15 сантиметрови токове.

Comment

Първоначално публикувано от akirilov Покажи съобщение
                      Според мен делтата не трябва да е по-малка от 6 градуса, т.е. макс 26 градуса.
                      При +30 и разлика само 4-6 градуса вътре на струята - направо си без климатик
                      При включен климатик, нагласен на най-ниско и външна температура около 25-30 градуса, на Алфата ми правеше 6-7 градуса на струята, на БМВ-то 7-8 градуса и на ВОЛВО-то около 7 градуса. Като цяло 147-цата има убийствен климатик, не знам дали не е с японски компресор
                      Но ако колегата пита каква е нормалната температура, на която човек да се излага с включен климатик - Да, съгласен съм, че при +30 навън, вътре е добре да се нагласи на +22-24 градуса, така че да не ставаме спонсори на Огнян Дойнов
                      sigpic

Comment

Първоначално публикувано от Dodo 155 Покажи съобщение
                        ...
                        Но ако колегата пита каква е нормалната температура, на която човек да се излага с включен климатик - Да, съгласен съм, че при +30 навън, вътре е добре да се нагласи на +22-24 градуса, така че да не ставаме спонсори на Огнян Дойнов
                        Питането ми е при изправен климатик каква е минималната температура на въздуха. На моят ремонтираха компресора и тогава показа 8 гр. при външна около 20гр. което е нормално. В форума на рено четох информация, че с повишаването на външната температура се повишава и минималната температира на струята , като при 30гр външна бе посочил 15 гр вътрешна.
                        ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Измерване

Включва се климатика. С термометър се проверява температурата на въздуха, излизащ през централните вентилационни отвори. След 6 минути се отчита температурата и се сравнява с тази в таблицата:

Външна | Приемлива температура на въздуха,
                        температура | излизащ от централните вентилационни отвори

15°C | 4°C - 8°C
                        20°C | 6°C - 10°C
                        25°C | 8°C - 13°C
                        30°C | 12°C - 16°C
                        35°C | 17°C - 20°C
                        40°C | 21°C - 25°C

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Това наистина ли е нормално, или вътрешната трябва да е около 8 гр независимо от външната.
                        Идеята ми е да си правя сметка лятото дали климатика ми работи нормално или да правя рекламации евентуално.
                        Last edited by svetlastf; d.m.y г., 13:56.
                        Alfa Romeo 1.8 TS `98
                        sigpic

Comment

Първоначално публикувано от svetlastf Покажи съобщение
                          Питането ми е при изправен климатик каква е минималната температура на въздуха. На моят ремонтираха компресора и тогава показа 8 гр. при външна около 20гр. което е нормално. В форума на рено четох информация, че с повишаването на външната температура се повишава и минималната температира на струята , като при 30гр външна бе посочил 15 гр вътрешна.
                          ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Измерване

Включва се климатика. С термометър се проверява температурата на въздуха, излизащ през централните вентилационни отвори. След 6 минути се отчита температурата и се сравнява с тази в таблицата:

Външна | Приемлива температура на въздуха,
                          температура | излизащ от централните вентилационни отвори

15°C | 4°C - 8°C
                          20°C | 6°C - 10°C
                          25°C | 8°C - 13°C
                          30°C | 12°C - 16°C
                          35°C | 17°C - 20°C
                          40°C | 21°C - 25°C

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Това наистина ли е нормално, или вътрешната трябва да е около 8 гр независимо от външната.
                          Идеята ми е да си правя сметка лятото дали климатика ми работи нормално или да правя рекламации евентуално.
                          Ако тези данни са излезли от официален сервиз за климатични с-ми - ОК, но аз гледам какво показва уредът на човека, при когото ходя да ми поддържа системата. Възможно е неговият уред да показва по-различна стойност, независимо че е електронен, но ме съмнява да греши осезаемо.
                          Въпреки всичко, на един климатик му е трудно да докара 18-20 в купето при външна температура 35-38, особено когато е тъмен цвят - казвам го от личен опит. Затова написах, че лично аз си слагам климатика на 22 градуса, когато навън е до 30 и 24 когато навън е над 30. Отделно не рискувам да получа темп. удар от разликата.
                          Сигурен съм, че ще усетиш дали ти работи нормално климатикът дори и при 25-26 градуса навън.
                          Друг, особено важен момент с градусите и работата на климатика е филтърът и радиаторът. Много често радиаторът се е напълнил с всякакви боклуци или филтърът е "сменен" в официален сервиз, където дори не са си направи труда да забършат болтчетата на кутията
                          При всички положения, независимо от причината - филтър, компресор, фреон и т.н., читавият майстор ще го забележи и отстрани като проблем.
                          sigpic

Comment

Имайте предвид че процедурата за изпразване напълване с масло, обезвъздушаване на климатика в България са ми я правили за 15мин без аз да присъствам а в Италия за повече от 1 час с мое присъствие.
                            Просто тези машинки дето изпразват и пълнят си имат програмка и колата стои закачена на машинката за това време и то със запален двигател, машинката си има датчици за тест след пълненето.
                            На база напълненото количество може да се прогнозира дали климатика изпуска и да се направи тест с електронен търсач на пропуски за фреон.
                            На добра кола климатика се пълни веднъж на 4-5 години.
                            По това колко е пълен климатика на кола нов внос може да се познае дали е купена от автокъща или автоморга, при вторият случай фреона е източен защото е задължително преди да влезе в моргата.
                            Alfa Romeo 2.4 jtd 136к.с. 2000г.
                            Стъпва по паважа с 15 цола джанти, като манекенка с 15 сантиметрови токове.

Comment

На някои автомобили(не визирам наще алфи) е слагано допълнително климатик и тогава не е гаранция,че ще духа студено като заводския(но може и обратното да се получи).Друг момент сега на жегите-на място като стоите радиатора вдига темп.на кондензация и за това духа малко по-топло,почнем ли да се движим с колата,особено с по-висока скорост започва една идея по-студено да духа
                              Alfonso 1.3 Boxersigpic EX

Alfonso 156 2.4 140 -new breed

Comment

Working...
                              X